Friday, November 6, 2009

Detik Kematian

kisah ini adalah sebuah kisah benar yang diceritakan sendiri oleh isteri dan anak perempuan arwah pak cik aku yang meninggal dunia minggu lalu...

erm...arwah p.cik, dibnarkan pulang kerumah 3hari sblum die mninggal...pada ptg sebelum arwah mniggal tu..arwah mngadu kat anak n isteri dia..Arwah ckp...kaki dia bise sngt...sesape pun xpnah rase sakit yg die rase masa tuh....pastu die minta spy pggil tukang urut...tukang urut lmbat smpai..die trus mnahan sakit...die ckp mmg sakit nye teramat sgt...pastu...tak lama lpas tu tkang urut smpai n urut kaki arwah p.cik...then...kaki pkcik mkin sakit...pastu..tibe2 hilang sakit kaki td, die ckp...kaki dia da trasa ringan...da xrasa sakit...lepas tu...die sakit, sakit semula dari lutut smpai ke pinggang....skali lg die mngadu bisa sakit yg amat sgt....die ckp....org lain xpnah rasa sakit yg die rasa waktu tu...pastu sakit tu hilang...hilang sakit dr lutut ke pinggang....sakit plak dari pinggang hingga ke badan....arwah mengadu...terseksa sgt...akhirnya...sakit td hilang, lpas tu dia langsung xbersuara bila sakit tu smpai ke kekerongkong. dan keatas...die pergi buat slama2nya....
rupanya, stiap tempat sakit yg die rasa..waktu tu, malaikat sedang menaarik roh dari badannya....dari kaki hingga ke ubun2...
MasyaAllah, jarang sekali kita dapat melihat dan mendengar perkara sebegini, diwaktu malaikat sedang menarik nyawa seseorang..kejadian yang menimpa arwah p.cik aku ni, menunjukkan betapa die terseksa semasa proses mencabut nyawa berlaku..dan ia terjadi secara berperingkat..dari hujung kaki, hinggalah ke ubun2 kepala..

Mati perlu di ingat...ttpi jgn time ingat mati, trus rase nak mati..sebaliknya kita mesti takut akan mati....supaya amal ibadah perlu dipertingkatkan, dan kita ditempatkan di sisi yang baik di alam yang baru kelak..InsyaAllah...

Semoga Roh Arwah, pak cik aku, Abd. Rahim Bin. Samsee dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org2 yang beriman...Amin
Al-Fatihah...


Wednesday, October 21, 2009

cara-cara nak mngatasi member bermulut longkang...

sebuah longkang yg tiada bermulut


Pernahkah anda melihat longkang??? tahukah anda bgaimana bau longkang yg kotor dan tercemar??? tahukah anda bahawa longkang itu bermulut??? dan tahukah anda, terdapat juga manusia yang menjadikan longkang sebagai mulutnya???
apekah perkaitan diantara longkang yang kotor lagi busuk dengan manusia yang menggosok gigi mereka setiap hari tetapi mulut mereka seperti longkang???
adakah anda selesa bergaul dengan manusia yang bermulut longkang??? apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan manusia yang longkang??? mahukah anda aku jelaskan?? (yapadaaaa...jelaskan suda, lg mau banyak tanye)..
ok ok...akan aku jelaskan..definisi mulut longkang mengikut kamos dewan orang ramai edisi zaman Jahiliyah muka surat kulit belakang, baris terakhir..adalah seperti berikut, MULUT LONGKANG / dua tebing yang terdapat di kiri dan kanan longkang..contoh ayat: Manuella isabell yang terjatuh akibat kakinya tersadung mulut longkang telah dimarahi ibunya kerana berbau busuk seperti longkang..manakala MANUSIA BERMULUT LONGKANG / manusia yang menjadikan mulut longkang sebagai mulut mereka. contoh ayat: bayi luar nikah yag dilahirkan oleh Robert gomes , telah dibuang ke mulut paloma huges berikutan mulut paloma huges yang seperti mulut longkang...manusia kategori ini perlu dielakkan kerana mereka seperti longkang yang perlu dielakkan, (kalu ko nak ker, duduk kat longkang kotor lagi mengotori?? najes lak tuh)

berikut adalah cara2 mengatasi mereka yang bermulut longkang
1) sekiranya member anda bermulut longkang, ape yang perlu anda lakukan ialah, jangan sisihkan mereka..tetapi anda hanya perlu menangkap gambar mulut mereka semasa mereka tidur, seterusnya ape yg perlu anda buat ialah dengan mencetak gambar longkang yg busuk dan kotor bersama gambar mulut member anda td..apabila sampai waktu hari lahir mereka, anda frame kan gambar yg tlah anda cetak td, seterusnya balut utk dijadikan hadiah dan beri kpada mereka, smbil mengucapkan..'selamat hari lahir, semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...' tanpa mereka syak apa2..
2) sekiranya mmber sekerja anda bermulut longkang, anda perlu berbaik2 dengan mereka...kerana baik anda bukan sungguhan, melainkan kepura-puraan kerana anda ade muslihat udang disebalik batu..tibe waktu rehat, anda hanya perlu mengajak mmber anda yg bermulut longkang itu makan die stall pinggiran jalan..make sure anda ambil seat sebelah longkang...slepas itu, anda start menyamakan mulut mmber anda dengan longkang disebelah dgn berkata begini "erm...mulut ko dengan longkang, banyak persamaannye"..smbil dengan selamber anda menyuapkan nasi kemulut longkang yg berada di sbelah seat anda, cos anda tahan ke nak makan ditepi longkang yg kotor tuh????...lepas tu anda perlu cepat2 blah, smbil ckp "mak cik, bil bg kat die (mmber yg bermulut longkang)"...
3) sekiranya anda seorang yg jenis periang dan slamber, mmpunyai rakan bermulut longkang...ape yg perlu anda buat adalah dengan ketawa bersama2nya sambil menyebut..."eh cam longkang r mulut ko (pastikan anda menyebut dengan muke yg giler punye slamber)" sambil tangan anda menepuk2 belakang badan rakan anda..make sure die pon ikut ketawa sekali...jika anda tidak mahu ketawa sensorang...
4) gelaran yang terbaik utk mereka yg bermulut longkang ialah, korang boleh panggil mereka dengan sapaan ..kang long (jika mereka tnya ape itu kang long, anda jgan britahu mereka bhawa kang long itu adalah suku kata perkataan longkang yg diterbalikkan, tetapi anda ckp kat mereka camni "aku pggil ko kang long, sebab ko kan anak sulung"...walaupun anda tahu die adalah anak tunggal ataupun anak bongsu...)
5) mohon supaya diwujudkan akta mulut longkang, kanun keseksaan sebat mulut smpai kne ulser..
6) sekiranya anda seorang pelajar universiti yg sedang membuat final project, dan berada didalam lingkungan simulut longkang yang sebok memfitnah anda hanya rilex atau pon goyang kaki , sedangkan kenyataannnya anda sedang bertungkus lumus menyiapkan projek dan kerja2 AJK yang anda sandang...ape yg perlu anda lakukan ialah, biarkan saja..ye BIARKAN SAJA, kerana mereka yang sebegini biasanya tergolong dalam golongan yang bajet bagos, and bajet buat segala kerja dan kaki kipas, walaupun pada hakikatnye mereka hanya menumpang nama orang lain sahaja..ape rasionalnya aku mnyuruh korang biarkan saja adalah kerana, si mulut longkang akan dengan sendirinya berasa die seperti disisihkan...padahal korang xpun tunjuk sgt bhawa korang menyisihkan mereka...

manusia bermulut longkang merupakan satu fenomena yang suda lama berlaku, cuma cara2 untuk membanteras masih lagi belum ditemui,
gagak bertenggek diatas dahan, dahan patah jatuh ke longkang, korang jagan buat2 tahan..lepuk sahaja simulut longkang...
yapadaaaaa!!!!!...

p/s: kpda mulut longkang, bwak2 la bertaubat...xde pekdah pon ko dok mmburuk2an org kalu ko sdr xde hebatnye...

Assalamualaikum..pis no wor


Tuesday, October 20, 2009

hidup dan mati aku...

huish !!!! aku mulakan dgan Assalamualaikum...(spatutnye bg salam, sblom pkataan 'huish' yg kaler merah)...sbenarnya, tajuk entry tu sje aku letak hidup dan mati aku..bukan bermakna aku da buang tebiat ekh...tidak tidak...insyaAllah, pnjang lg ni perjalanan, ade la dlm 1 kesah...pasal member or could be a member that pretend to be as a stranger...mane2 la...yg pnting aku xpuas ati..yeah, ade prasaan xpuas hati disini..sbenarnya, aku sgaje mlebey2...xpuas hati, cos ade betolnye gak yg member or stranger tu ckp...camni, aku diberi tugas utk wat poster, cos ade la sorang mmber tmengah2 nie, dtg blik aku ckp..aku kne wat 1 poster, aku pulun 1hari smpai aku tido pkul 5am, utk siapkan poster tuh...hasilnye, serius mmg cam haram...cos aku sedo aku xde talent...tp bak kate org puteh, i'll do the best as i could..tp stelah aku siapkan, nmpaknye...mcm xdihargai (wey bodo!!! (aku yg bodo bukan ko), da bnde cam haram, mmg la org xhargai)...mungkin jg silap aku (dengan pasaan sedo diri yg aku ade, aku akui aku silap)...stelah poster tu aku tunjuk...yg aku dpt adlah feedback yg negatif..yeah, negatif...bukan positif. tp ade la jgak segelintir org prihatin yg puji hasil karya aku tuh...xtaw la, bab nak jg hati or nak mmg nak puji..aku ttp berterima kasih...xpuas hatinye dtg bile...org yg dok komen2 tu, xtunjuk muke...tp die komen atas name yg xde name (caner nak explen ekh??...pndai2 paham laa) so..aku xtaw sape yg dok komen..mcm2 die komen..pasal design la, pasal kdudukan aku dlam poster...saje la aku letak gmbo aku kat tgah (mmg kes cari pasal r) of course org kuat projek, rase xpuas ati, tp aku buat poster mmg xde niat utk susn gambo bdasarkan jawatan yg disandang, xkire la ko pgarah ke, ko tukang sapu sampah, aku susun gambo tu ikut suke ati aku, mane mate aku tgok best, aku letak r, aku rase muke aku best kalu ltak kat tengah, ye aku letak muke aku kat tgah, yg pnting muke smua org aku letak dlam poster, so jgn la nak persoalkan sape bdiri celah ketiak, sape bdiri kat tgah2 g pun gambo tu aku crop scra berkumpulan unless,kalu ade muke ahli kumpulan tu tertutup, xkire la tertutup dek perot mmber sbelah or dek kpala member, so aku akan cri gmbo lain, aku cover gmbo die biar gmbo diorang lg terang and mudah dilihat oleh mata kasar, mcm gambo aku gak, aku rase gmbo aku cam aneh, so aku cri la gmbo yg tampan2 (wlaupon xtampan) utk cover keanehan gmbo sedia ade, sgaje cri pasal, aku ltak r kat tgah2 (sal??? xpuas ati???? nak pukul aku??? brani ke?? anto komen ltak name sdri pon xbrani)..slah diorang gak, sape suruh aku yg wat poster...ya ya, mmg pon keje aku sbenarnye utk wat poster bg pihak AJK yg aku sandang...tp kalu xpuas gak xpe..aku ade solusi, aku bg file poster tu dlam format .psd/.ai, pastu korang gnekan kebijaksanaan dan kpandaian yang da Allah kurniakan tu utk olah smule poster yg aku wat (dgan niat nak goyang kaki aka mengulor) ambek r..aku xde khal nak bg...lg senang keje aku, ye la slame ni org tgok aku mcm xde keje..pdahal, aku besusah payah, sape yg taw??? y do people keep on blaming and prejudice, is it cos of the mentality set up..hard to look another people breathing easy???...yg bleh aku ckp pd org yg sdemikian ialah, FUCK OFF... ade aku kesah??? xde...aku xde rase luak ape2 pon...kalu korang rase korang pndai, tunjuklah...jgn hanya bg komentar...cos aku yakin, komentar korang tu, xbuat korang rase puas...ape lg nak rase lega..komentar korang tu akan buat kroang rase mkin xpuas ati...(bukan niat aku xnak terima teguran, ye aku terima...tp aku manusia, pasaan xpuas ati tu mmg ade)..Wallahualam..mane yg baik la nak (pesan mak aku)...pape hal, all the best...
nak poster???? mane boleey, sdri buat suda (dengan nada yg menganjing)

korang kenal aku, so aku xyah nak hide on someone's back...
peace (jgn dtg pukul aku bebtol plak, cos aku mmg PENAKOT)

Wednesday, September 30, 2009

kemeriahan Aidilfitri

The golden Family

video

main mercun kat Taman Setia Indah JB, best giler...

Aidil fitri yang penuh makna...


p/s : sila pusingkan monitor anda semasa menonton video ini untuk efek yg lebih baik..

Mangsa Berbuka Puasa

Gambar: Lobster yang ditangkap sebelum
dimasak utk dimakan

spt yg pnah aku ckp sblum ni, daddy aku seorang nelayan, dan kerjanya adalah menangkap hidupan laut secara halal (cos ade lesen)... lobster adlah hasil tangkapan utama beliau. jd alang2 daddy da tangkap tu, si anak2 ni amek ksempatan la suh mummy msak...rasenya walah!!! sedap giler (even bukan 1st time makan)...tp siyes, sedap and manis...pg r seafood restaurant kalu nak rase lobster...nak jimat tangkap sdr sudaa, lg fresh...

Friday, September 11, 2009

tanda-tanda malam Lailatul Qadar


Antara tanda-tanda dalam mengetahui malam lailatul qadar adalah berdasarkan beberapa hadis di bawah :

1. Abi Ibnu Ka'ab telah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda mengenai lailatul qadar yang artinya : Sesungguhnya matahari yang keluar pada hari itu tidak begitu bercahaya (suram). - Hadis riwayat imam Muslim dalam kitab puasa -

2. Telah diriwayatkan daripada Nabi S.A.W bahawa baginda telah bersabda yang artinya : Sesungguhnya tanda-tanda lailatul qadar, bahawa malamnya bersih suci seolah-olah padanya bulan yang bersinar, tenang sunyi, tidak sejuk padanya dan tidak panas, tiada ruang bagi bintang untuk timbul sehingga subuh, dan sesungguhnya tanda-tandanya matahari pada paginya terbit sama tiada baginya cahaya seperti bulan malam purnama tidak membenarkan untuk syaitan keluar bersamanya pada hari itu. - Hadis riwayat imam Ahmad dengan isnad jayyid daripada Ibadah bin As-Somit -

3. Dalam Mu'jam At-Tobarani Al-Kabir daripada Waailah bin Al-Asqa' daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Malam lailatul qadar bersih, tidak sejuk, tidak panas, tidak berawan padanya, tidak hujan, tidak ada angin, tidak bersinar bintang dan daripada alamat siangnya terbit matahari dan tiada cahaya padanya(suram).

4. Telah meriwayat Al-Barraz dalam musnadnya daripada Ibn Abbas bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Malam lailatul Qadar bersih tidak panas dan tidak pula sejuk.

Qadhi 'Iyad telah mengatakan ada dua pendapat mengenai matahari yang terbit tanpa cahaya iaitu:

1) Ia merupakan tanda penciptaan Allah SWT.
2) Menunjukkan bahawa kerana terlalu banyak para malaikat yang berzikir kepada Allah pada malamnya dan mereka turun ke bumi yang menyebabkan sayap-sayap dan tubuh mereka yang halus menutupi dan menghalangi matahari dan cahayanya.


a. Pada malamnya keadaan bersih dengan cuaca tidak sejuk dan tidak pula panas.

b. Malamnya tenang yang mana terang dan angin tidak bertiup sebagaimana biasa dan awan agak nipis.

c. Malamnya tidak turun hujan dan bintang pula tidak bercahaya seolah-olah tidak timbul.

d. Pada siangnya pula matahari terbit dalam keadaan suram.


cencorot: bersiap sedia la...